City Expedition: Korea

Publikováno 22.11.2008 v kategorii Gastro. Trvalý odkaz permalink. RSS kanál pro sledování komentářů.

Jak se tak dívám na starší články zjišťuji, že už je to fakt hooodně dlouho co jsem dokumentoval naše kulinářsé zážitky. Poslední City Expedition byla zároveň první, kterou jsem nezhodnotil zápisem. Ne že by Sochi Restaurant nenabízel dobré jídlo, ale mě to prostě přišlo všecko takové nudné, že se mi o tom ani nechtělo psát. Včerejší City Expedition byla zato úplně ale úplně opačného charakteru.

Po mojí letošní návštěvě Soulu jsem měl jasné předsevzetí najít a vyzkoušet v Praze nějakou korejskou restauraci. Kdesi jsem nalezl hodnocení asijských kuchyní v praze a Korea House byl zmiňován na předních příčkách. Nebylo co řešit.

Korea House je středně velká restaurace a i když prostředí vevnitř na první pohled nijak neoslní po několika minutách se člověk cítí jako v korejské restauraci, i když předtím nikdy v žádné nebyl. Asi za to můžou nádherné vůně linoucí se z kuchyně. Jazyková bariéra při komunikaci s obsluhou toto jenom umocňuje. Ne že by tam neuměli česky, ale občas mají prostě problém rozumět. Jinak jsou to korejci (snad) příjemní a milý.

Výběr jídla je velmi komplikovaný, když člověk ví, že ono je to všechno v podstatě strašně dobré. Jako předkrm jsem si dal Kim-chi Pizzu, ze kteréž se vyklubala vaječná omeleta s tradičním korejským zelím Kim-chi. Na pohled to vypadalo tak nějak obyčejně a chuťově to byla lahůdka k pohledání. Jemě pálivé Kim-chi v kombinaci s dalším kořením udělalo z omelety velmi výrazný žážitek. Jako hlavní jídlo jsem si dal Tradiční Bulgori. Což jsou takové zvlášní kousky hovězího se zeleninou v sezamové omáčce. K jídlu se samozřejmě dostane rýži a několik dalších příloh. Je to snad nejklasičtějsí Korejské jídlo jaké znám a bylo špičkové. Docela mě zklamalo, že těch věcí okolo nebylo na stole tolik jako jsem by zvyklý z Korei. Na druhou stranu to bylo všechno tak dobré, že jsem tento malý nedostatek rád odpustil.

Vzájemné ochutnávání si, je na City Expedition běžné a korejský způsob stolování je natolik specifický, že včera to probíhalo jaksi ve větším měřítku. A bylo to super. Osobně citím potřebu vyzdvihnout Rasťovo Pikantní kuřecí Bulgori. Pokud se do Korea House vrátím, tak tohle si dám.

Když už bylo dojezeno a Juraj dočistil poslední společné mysky s přílohami (chudák měl hrozný hlad) tak přišel čas na dezerty. Rozhodl jsem se vyzkoušet skořicový punč, ale ten jsem zjistil, že není, takže jsem jako většina vyzkoušel rýžový koláč. Nic takového jsem v Korei něměl, a tak jsem nevěděl co čekat. Nakonec se z toho vyklubaly malé koláčky z bílého rýžového těsta plněné (jak jsme se nakonec dozvědeli) mletýmí sladkými červenými fazolemi. Lahůdka.

Z korejského pití jsme vyzkoušeli pálenku Soju, kterou jsme si pak po korejsku nalili do piva. Chutnalo pak ještě víc. Rasťo neodolal teplému Saké a já Centi se s námi podělil o švestkové víno, bylo fakt moc dobré.

Co dodat nakonec? Korejská kuchyně me uchvátila uz v Korei a Korea House jí určitě nedělá ostudu. Je to pěkné místo s doopravdy výborným jídlem.

 

Komentáře

 
Zatím zde není žádný komentář.
 

Přidej komentář

 
Povinná pole jsou vyznačena tučně.