Těstovinový salát

Publikováno 01.08.2009 v kategorii Recepty. Trvalý odkaz permalink. RSS kanál pro sledování komentářů.

Sice jsem chtěl psát o tom jak se mi žije s MacOS, ale snad na to ještě přijde. Byl jsem požádán o návod na svůj, prý výborný, těstovinový salát.

Očisti a nasekej na kousky zeleninu. Rajčata, papriky, ledový salát, okurky, fantazii se meze nekladou. Uvař si těstoviny, nejlíp se mi osvědčili Fusilli (vrtule/spirály). Vařit al dente, ale to snad není nutno připomínat. Těstoviny sceď a nechej vychladnout. Je třeba je občas promíchat aby se moc neslepily, taky je možné je trošku polít olivovým olejem (o tom dále), potom se tolik nelepí. Důležité je nemíchat teple těstoviny se zeleninou – hlavně ledový salát se takto úplne zničí.

To nejdůležitější je na salátu zálivka. Je s ní docela problém, jelikož ji dělám pokaždé tak nějak od oka a podle aktuální chuti. Každopádně základ je řecký olivový olej, ideální je Lyrakis (v ČR ho prodává ho myslím jenom Interspar), každopádně by to měl byt řecký olej, jelikož španělské jsou třeba hodně aromatické a nemají tak jemnou chuť. Zálivka se musí dělat bokem – ideálně ve větším hrnku nebo menší misce. Úplně nejlepší je něco co má kolmé stěny. Na celý pytel těstovin dávám většinou tak jeden a půl až dvě deci olivového oleje. Klidně víc, míň asi ne. Do oleje pak dávám nějaké zahušťovadlo. Nejradši mám tatarku nebo Francouzský Desing Hellmans. Dá se použít i majolka nebo jiné hotové dresingy, ale musí se opatrně aby tam nebyly příliš křiklavé chuti. Tatarku dávám většinou tak jedna ku jedné k oleji, ale čím míň se tam toho dá, tím zdravější to potom je. Nakonec je zálivku třeba okořenit. Nejdřív velmi jemně osolit a opepřit, pepř jde nahradit třeba saturejkou. Ideální je do toho nasekat koření čestvě natrhané, ale na sušených taky není nic špatného. Fantazii se meze nekladou. Moje oblíbená kombinace je bazalka, maličko oregano a saturejka. Vymyslet se jich dá bezpočet. Okořeněnou zálivku je taky potřeba důkladně promíchat.

Nakonec se zelenina a těstoviny promíchají v jedné velké míse a zalijí zálivkou. Celý salát je pak nejlepší nechat tak půl hodiny odstát a pak vesele konzumovat.

 

Komentáře

Satai vytvořeno 02.08.2009 v 11:22

Jak do toho delas tu tatarku?

 
centi vytvořeno 02.08.2009 v 14:10

Dík za tip. Je to celkom chutné. Akurát som trocha neodhadol množstvá, takže mám šalátu ešte tak na 3 dni 😀

 
Honza vytvořeno 26.08.2009 v 18:27

Satai: Tatarku kupuju, vyroba vlastni me fakt nenapadla. Mozna casem.

 

Přidej komentář

 
Povinná pole jsou vyznačena tučně.