Pagana Bella

Publikováno 13.02.2010 v kategorii Gastro. Trvalý odkaz permalink. RSS kanál pro sledování komentářů.

Následující nedoporučuji číst s prázdným žaludkem, už jak to píšu, tak se mi znova sbíhají sliny. A o čem, že bude řeč? Jelikož se sešlo hned několik důvodů k oslavě, vyrazili jsme po dlouhé době na nějakou tu lepší večeři.

Na doporučení jsme se vydali do italské restaurace Pagana, která se nachází v centru Prahy kousek od Národní Třídy. Už když jsem stůl týden předem rezervoval, bylo mi jasné, že nejde o obyčejnou hospodu, paní na druhé straně telefonu byla velmi milá a nezapomněla mě ujistit, že se na nás budou těšit. Pagana rozhodně není velká restaurace, je to spíš takové malé místečko vybavené v italském stylu velmi jednoduše a vkusně. Od začátku do konce je to místo přesně podle vkusu pana Polrajcha. Obsluha je tam, kde má být. A celou hospodu neustále řídí a kontroluje paní vedoucí (nebo snad přímo majitelka, nevím).

Jelikož italským vínům vůbec nerozumím, vysvětlili jsme paní vedoucí naše chutě a bylo nám doporučeno víno příjemné cenové kategorie a ještě příjemnější chuti. Jídlu, které následovalo, bylo toto víno rovným společníkem, chutnalo moc.

Menu restaurace je docela široké a tak výběr nebyl vůbec jednoduchý. Verča nakonec vybrala na jistotu vepřovou panenku na zeleném pepři a pečené brambory na rozmarýnu a ačkoli si řekla o maso na skrz propečené, dostala panenku jemně do růžova. Paní vedoucí prostě nemohla nechat kuchaře, aby ji úplně vysušil. A udělala správně, chutnala velmi. Já začal na jistotu Carpaciem, bylo výborné, nezklamalo a připravilo půdu pro hlavní chod.

Přátelé! Filetto di Santo aneb hovězí svíčková se slaninou, liškami, smetanou, dochucená koňakem, to je jiná liga! Pořád se snažím vymyslet jak bych to jídlo popsal. Asi takto: dokonalé! Nádherný a hlavně parádně vysoký biftek zalitý smetanou a liškami se na mě usmíval ze svého trůnu grilované zeleniny (přiloha). Maso krásně voňavé a hlavně jemné a měkké až se rozpouštělo na jazyku. Prostě koncert chuti.

Večer jsme zakončili jedním Tiramisu, které už se do mě skoro nevešlo, ale bylo také delikátní.

Celý večer měl pro mě dva nedostatky. Na absenci papírových ručníků na toaletě jsem prostě alergický, to mi odpusťte. Že se obsluha zeptá, jestli nám chutná, považuji za slušnost a skoro nutnost, ale pětkrát už je podle mě docela dost. Každopádně Paganu nemůžu než doporučit, sám se tam jistě vrátím znova a budu mít velký problém si objednat cokoli jiného než Filetto di Santo.

 

Komentáře

 
Zatím zde není žádný komentář.
 

Přidej komentář

 
Povinná pole jsou vyznačena tučně.