Víkendové recepty

Publikováno 10.05.2010 v kategorii Recepty. Trvalý odkaz permalink. RSS kanál pro sledování komentářů.

Mám za sebou gastronomicky docela zajímavý víkend. Nějak se mi vůbec nechtělo vařit staré známé jídla a byla chuť zkusit něco nového. Zaexperimentoval jsem tedy. Obě jídla vznikla čistě v mojí hlavě jako syntéza věcí které znám a používám akorát jsem je zkusil nakombinovat trochu jinak než obvykle.

Těstoviny s tuňákem

Zbožňuji těstoviny. Ale klasiku se mi vařit nechtělo, pamatuji si, že těstovinový salát s tuňákem je normlálka, tak proč to nezkusit udělat taky za tepla?

Nejdříve je potřeba velmi na jemno nasekat cibulku, pro dva stačí jedna menší cibule, ale je potřeba fakt na jemno, nakonec tam přijde smetana a já nemám rád výraznou chuť cibule ve smetanové omáčce. Cibulku na rozpálené pánvi s olivovým olejem osmahnu skoro do zlatova a přidám tuňáka (nechat pořádně vytéct vodu z konzervy!). Pěkně zamíchám a tuňáka vařečkou rozmělním na akorát kousky (ne, doopravdy neexistuje definice akorát, je to podle chuti). Není třeba dlouho čekat a může se přidat sterilovaná kukuřice (opět bez vody prosím). Pro dva lidi jsem použil normálního tuňáka v konzervě a větší konzervu kukuřice. Tak po minutě prohřívání zaliju jednou šlehačkou (gurmáni můžou použít tu extra tučnou a já budu závidět). Nakonec je potřeba pár minut vařit, fakt nevím jak dlouho, ale projeví se to tak, že to celé tak nějak zahoustne a spojí se chuti.

Nakonec je z toho fajna bašta. Sranda je, že jsem tam nedal ani zrno koření nebo soli, tuňáka netřeba přebíjet a soli v těch konzervách už je ažaž.

Grilované hambáče

Hamburgers at the ready!

Nedělní oběd jsem chystal už v sobotu, přišel jsem nadřený se squashe a ještě jsem si naložil hodinku v kuchyni (včetně přípravy těstovin). Už dlouho jsem měl chuť na klasické karbanátky, ale nějak nebyla vůle, vařil jsem je snad jednou v životě kdysi na kolejích. Nakonec jsem odvážně koupil už namleté hovězí ve špáru a radši jsem moc nezjišťoval z jakých je to částí jakého zvířete, barvu to každopádně mělo hovězí. Za následující “recept” se předem omlouvám jelikož jídlo vznikalo tak nějak postupně a nějaké míry a váhy, na to nebyl čas. Co tam všecko přišlo:

  • mleté hovězí (šokující, že?)
  • mouka (jenom trošku)
  • strouhanka (přidávat dokud není pěkná tvárná jednolitá hmota)
  • vajíčka (dal jsem tři)
  • olivový olej (tak deci)
  • cuketa na hrubou nastrouhaná (zbyla půlka v lednici, tak proč ne)
  • pesto z medvědího česneku (sezóní zálžitost, můžete aj obyčejný)
  • sůl, pepř, tymián, sójovka, kari

Lokin tasty

A to je myslím všecko, ale jistý si tím nejsu. Důležité je to hlavně důkladně zamíchat (ideálně vlastníma rukama jako já) a nechat tak ten den odležet v ledničce. Následně se to uplácá do placiček a šup s tím na gril. Opečeme do zlatova a mňam! Samozřejmě jsme to tak po suchu nejedli, ale udělal jsem k tomu brambory na plátky nakrájené v alobalu s olivovým olejem a cibulkou zapečené.

Magda

A strávníci byli spokojení, né že né. Mě taky moc chutnalo a ještě když se to důkladně zalije vyhlazeným pivečkem, tak je příjemná neděle na světě.

 

Komentáře

 
Zatím zde není žádný komentář.
 

Přidej komentář

 
Povinná pole jsou vyznačena tučně.