Kuřecí stehna s mangoldem

Publikováno 14.10.2012 v kategorii Gastro, Recepty. Trvalý odkaz permalink. RSS kanál pro sledování komentářů.

Procházím se tak v sobotu po Českém Farmářském Trhu v Klánovicích a co nevidím? Mangold! Dilema nedělního oběda je vyřešeno. Ke stehnům, které jsem měl v plánu péct, bude mangold. Zbytek receptu vznikl tak nějak intuitivně.

Pokud jako já vaříte pro dva, stačí na pečení střední nerez hrnec s pokličkou. Do hrnce jsem hrknul pořádně oliváče a do něj namlel tročku pepře a soli. Přidal jsem dvě kuřecí stehna (vlastnoručně porcované!) a několik na čtvrtky nakrájených kousků mkrve. Dále pak asi pět stroučků česneku (netřeba loupat). Nakonec jsem to celé pěkne posolil, popepřil a na kuře přidal trošku papriky (mleté, sladké) a balsamikové pasty.

Takto připravené kuře by se mělo péct asi hoďku pod pokličkou na 180 stupňů a nějakých dvacet minut bez, aby se udělala kůžička. Já si nastavil třikrát časovač a kuře jsem vždy po dvaceti minutách přišel obrátit a polít šťávou, co se udělala dole.

Ke konci třetí dvacetiminutovky přichází teprve to správné vaření.

Kuře

Hrnec jsem vytáhl z trouby a kuře a mrkev přemístil do skleněné mísy na pečení. Maličko jsem ho podlil šťávou z hrnce a nastavil časovač na deset minut, abych ho nezapomněl znova polít. Česnek jsem z hrnce vyhodil a hrnec s výpekem z kuřete postavil na sporák a nechal udržovat šťávu ve varu.

Mangold

Pokud neznáte mangold, je to takový větší špenát. Má maličko jinou chuť, ale pracuje se s ním úplně stejně jako se špenátem. Takže pěkně list po listu umýt a odkrojit nejtlustší část řapíku (pokud máte mangold úplně čerstvý v létě, celý řapík je dobrý a doporučuju ho tam nechat). Umytý a celkem okapaný mangold jsem vyskládal do rozehřáté pánve s oliváčem, solí a pepřem (jenom lehoučce) a hezky pomalu promíchával. V průběhu restování jsem přidal lžičku nebo dvě výpeku z kuřete. Když už je mangold celkem naměko, tak přidám dva nebo tři nasekané stroučky česneku. A restuju dokud není mangold úplně naměkko.

Smetanová omáčka

Jakmile jsem měl kuře po deseti minutách polito další várkou výpeku, přidal jsem do toho co zbylo asi tak deci vody a znovu přivedl k varu. Jakmile to vře, zapráším lehce moukou, aby omáčka získala konzistenci a přidám maličko (půl deci, asi?) šlehačky (nejradši mám tu Kunínskou 20% na vaření) a vařím dokud to pěkně nezhoustne.

Servírujem

Prezentace je hrozně důležitá a tohle jídlo vypadá na talíři fakt luxusně. Nejřív pěkne na hromádku restovaný mangold. Pak kousek kuřátka. Naskládat hezky do řady mrkvičku a do prostřed tak jednu až dvě polévkové lžičky omáčky. Dobrou chuť!

 

Komentáře

 
Zatím zde není žádný komentář.
 

Přidej komentář

 
Povinná pole jsou vyznačena tučně.